شقاق مقعدی پارگی بافت ظریف پوشاننده مجرای مقعدی است. شقاق های مقعدی معمولا باعث درد و خونریزی شدید می شوند. اگر فیبر کافی از طریق رژیم غذایی دریافت نمی کنید، مکمل های حاوی فیبر را امتحان کنید، در صورت استفاده از مواد غذایی یا مکمل های غنی از فیبر، بتدریج مصرف آن ها را تا زمان نرم تر شدن و بیشتر شدن حرکات روده افزایش دهید. به علاوه، همزمان با مصرف بیشتر مواد غذایی حاوی فیبر، مایعات زیادی بنوشید. نوشیدن زیاد مایعات به جلوگیری از تولید گاز در روده و ایجاد نفخ کمک خواهد کرد.
چگونه ازبروز شقاق های مقعدی پیشگیری کنیم؟
شقاق مقعدی پارگی بافت ظریف پوشاننده مجرای مقعدی است. شقاق های مقعدی معمولا باعث درد و خونریزی شدید می شوند.
در صورت ابتلا به شقاق مقعدی، قطعا نمیخواهید تا مجددا به این وضعیت دچار شوید، برای دستیابی به این منظور مراحل ساده زیر را دنبال کنید:
- فیبر زیادی مصرف کنید
اگر یبوست دارید، عبور مدفوع های بزرگ، سخت یا خشک از مجرای مقعد باعث شقاق مقعدی می شود، مصرف مواد غذایی حاوی فیبر در رژیم غذایی، خصوصا میوه و سبزیجات، می تواند باعث جلوگیری از یبوست شود.
روزانه ۲۰ تا ۳۵ گرم فیبر مصرف کنید، مواد غذایی سرشار از فیبر عبارتند از:
- سبوس گندم
- سبوس جو
- غلات کامل مانند برنج قهوه ای، جودوسر، ذرت بوداده، و پاستاها ، حبوبات، و نان تهیه شده از غلات کامل.
- دانه ها و مغز های موجود در آجیل
- مرکبات
- آلو یا شربت آلو
اگر فیبر کافی از طریق رژیم غذایی دریافت نمی کنید، مکمل های حاوی فیبر را امتحان کنید، در صورت استفاده از مواد غذایی یا مکمل های غنی از فیبر، بتدریج مصرف آن ها را تا زمان نرم تر شدن و بیشتر شدن حرکات روده افزایش دهید. به علاوه، همزمان با مصرف بیشتر مواد غذایی حاوی فیبر، مایعات زیادی بنوشید. نوشیدن زیاد مایعات به جلوگیری از تولید گاز در روده و ایجاد نفخ کمک خواهد کرد.
- آب زیاد بنوشید
سیراب بودن می تواند مانع از یبوست شود. نوشیدن زیاد باعث اضافه شدن مایعات به بدن شما می شود، و این وضعیت باعث نرم تر شدن مدفوع و تسهیل عبور آن از مجرای مقعد می شود. هنگام ورزش و زمانی که دمای بدن افزایش می یابد، از نوشیدن بیشتر مایعات اطمینان حاصل کنید.
همه مایعات گزینه های مناسبی برای سیراب شدن نیستند. وجود الکل بیش از حد در نوشیدنی های الکلی می تواند باعث از دست رفتن بیش از حد آب بدن شود، به علاوه گر چه نوشیدنی های کافئین دار(چای و قهوه ) ممکن است دفع ادرار را زیاد کنند اما نوشیدن بیش از حد این نوع مایعات نیز منجر به از دست رفتن آب بدن می گردد.
- ورزش
یکی از شایع ترین عوامل یبوست کمبود یا عدم انجام ورزش است. انجام حرکات ورزشی به مدت حداقل ۳۰ دقیقه در اکثر روزها به حرکات سیستم گوارشی و ایجاد فرم مناسب در آن کمک می کند. در هفته حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت ورزشی داشته باشید.
- نسبت به اجابت مزاج بی تفاوت نباشید
اگر بدن شما اعلان کننده زمان حرکات روده و رفتن به دستشویی است، این مساله را به تعویق نیاندازید. منتظر ماندن طولانی مدت و به تعویق انداختن بیش از حد باعث ضعیف شدن سیگنال های زمان اجابت مزاج و رفتن به دستشویی است. هر چه مواد دفعی را بیشتر در بدن نگه دارید، خشک تر شده و ممکن است دفع آن ها سخت تر انجام شود.
- عادات مرتبط با روده سالم را تمرین کنید
در نظر گرفتن این نکات می تواند باعث کاهش یبوست و فشار بر روی مجرای مقعدی شود. به منظور کاهش ریسک دفع دردناک و شقاق این عادات رفتاری را به طور منظم دنبال کنید:
- هنگام استفاده از سرویس بهداشتی، مدت زمان کافی را جهت شکل گیری حرکات روده و دفع آسان صرف کنید. اما از نشستن طولانی مدت در توالت خودداری کنید.
- هنگام دفع، از وارد کردن فشار به مقعد اجتناب کنید.
- نواحی مقعدی را به حالت خشک نگاه دارید.
- پس از هر بار اجابت مزاج نواحی مقعدی را به دقت بشوئید.
- از دستمال توالت های نرم، فاقد رنگ و بدون بو استفاده کنید.
- اسهال در حال پیشرفت را درمان کنید.
- اگر شرایطی دارید که باعث شکل گیری شقاق مقعدی می شوند، مانند بیماری کرون یا ( سندروم روده تحریک پذیر )IBS[1]، بر روی درمان خود تمرکز کنید.
- در مورد مصرف ملین ها با پزشک خود مشورت کنید
اگر اضافه شدن فیبر به رژیم غذایی و مصرف مکمل ها برای درمان یبوست کافی نیست، در این صورت ممکن است ملین ها مفید واقع شوند. برخی از این ترکیبات به طرق مختلفی تاثیر گذار هستند.
مد نظر قرار دادن بی خطر ترین ملین ها به فرم بالک یا مکمل های حاوی فیبر از طریق جذب و حفظ آب بدن باعث افزایش میزان مواد دفعی می شود. همچنین این ترکیبات باعث افزایش انقباضات کولون (روده بزرگ ) و تسهیل حرکت مواد دفعی در آن می گردد. ملین های به فرم بالک شامل پلی کربوفیل کلسیم ، متیل سلولز، پسیلوم یا دکسترین گندم هستند. این نوع ملین ها با آب مصرف می شوند.
انواع دیگری از ملین ها که می توانند در این زمینه به شما کمک کنند عبارتند از:
- افزایش مقدار آب در روده ها
- لوبریکانت های کمک کننده به دفع جهت تسهیل حرکات مدفوع در روده (روغن های معدنی)
- کشیدن یا کشش آب به سمت کولون
- تحریک عضلات روده جهت افزایش سرعت حرکات روده
در صورتی که استفاده از ملین ها برای شما مفید است، از پزشک خود بپرسید که چه نوع ملین هایی برای شما مناسب هستند، و تا چه زمانی باید از این ملین ها استفاده کنید.
- تعویض مکرر پوشک در نوزادان
نوزدان نیز می توانند به شقاق مقعدی مبتلا شوند. اگر علائمی از یبوست در نوزاد خود مشاهد می کنید، دفعات تعویض پوشک را افزایش داده و از پزشک خود کمک بگیرید.